ΟΡΑΜΑ - ΣΤΟΧΟΙ

ΟΡΑΜΑ
Το όραμά μου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι να εξελιχθεί σε ένα πνευματικό ίδρυμα με εθνική και διεθνή ακτινοβολία, που να προσφέρει υψηλής στάθμης ανώτατη εκπαίδευση, να προάγει την παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας και να καλλιεργεί τις Επιστήμες, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό με στόχο τη βελτίωση των όρων διαβίωσης στη Δυτική Μακεδονία και στη χώρα μας διαδραματίζοντας έναν καθοριστικό ρόλο στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη και συντελώντας στην προσέγγιση των λαών των γειτονικών χωρών.

Ο ιστορικός και πολιτιστικός χώρος της Δυτικής Μακεδονίας πλήττεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες από μία σειρά από διαρθρωτικές αδυναμίες, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί δραματικά κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση, όπως αποτυπώνεται σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην έλλειψη νέων επενδύσεων, στα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με την εντατική αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων της περιοχής. Τα παραπάνω προβλήματα σε συνδυασμό με τις ραγδαίες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο, που σχετίζονται με τη μείωση των  διαθέσιμων ενεργειακών πόρων και την επιβολή σημαντικών περιορισμών στην παραγωγή για περιβαλλοντικούς λόγους οδηγούν σε μία αναπόφευκτη κοινωνική κρίση και υποβάθμιση της περιοχής, που διαφαίνεται με τη συνεχή μείωση της ελκυστικότητας της περιοχής σε νέους ανθρώπους και την μείωση του ενεργού πληθυσμού.

Η παρουσία ενός ισχυρού περιφερειακού Πανεπιστημίου στην περιοχή αποτελεί μία αναντικατάστατα αναγκαία συνθήκη, για να αντισταθμίσει τις παραπάνω απειλές προσφέροντας στη νέα γενιά τη δυνατότητα να παραμείνει στον τόπο της και να μπορέσει να αποκτήσει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε θέματα γενικά αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η ενέργεια, το περιβάλλον, οι ανθρωπιστικές σπουδές, οι Καλές Τέχνες, η πρωτογενής παραγωγή. Βασικός στόχος είναι η καλλιέργεια επιστημονικών περιοχών που θα παράγουν κρίσιμη μάζα επιστημονικού δυναμικού για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής και τη δημιουργία νέων δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα συνεισφέρουν στη μετάλλαξη του παραγωγικού ιστού και στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου είναι επίσης καθοριστικός για την πνευματική αναβάθμιση και ανάπτυξη της Περιφέρειας και την ισχυροποίησή της με στόχο την εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες μέσω της επιστημονικής και πολιτιστικής όσμωσης και της διάχυσης των οικουμενικών ανθρωπιστικών αξιών του Ελληνισμού.

Από τη διεθνή εμπειρία, σε περιοχές όπου υπήρξε κατάρρευση ισχυρών βιομηχανικών δραστηριοτήτων, η δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών Πανεπιστημίων ήταν καταλυτική για την εξομάλυνση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων και την μετάβαση σε μία νέα κοινωνική ισορροπία και ανάπτυξη.   
 

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
  • Διασφάλιση αφοσιωμένης, δημιουργικής και δίκαιης διοίκησης του Πανεπιστημίου. Τήρηση του νόμου και των εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας του Ιδρύματος. Ίση αντιμετώπιση όλων των μελών του Πανεπιστημίου και διασφάλιση αξιοκρατίας. Διασφάλιση αξιοπρεπούς, δημιουργικού και ελκυστικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος. Διασφάλιση και ενίσχυση του κύρους του Ιδρύματος.   
  • Πλήρης ανάπτυξη των διοικητικών οργάνων του Πανεπιστημίου που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο, όπως είναι το Συμβούλιο και η Σύγκλητος, ανάπτυξη της αρμονικής και παραγωγικής λειτουργίας τους μέσω της ενίσχυσης του εσωτερικού διαλόγου και της ενθάρρυνσης της συμμετοχής όλων των μελών του Ιδρύματος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Προσήλωση σε θεσμική λειτουργία για λήψη και υλοποίηση αποφάσεων.
  • Θωράκιση των θεσμών, διαφάνεια, δημοκρατική λειτουργία, έλεγχος, διαβούλευση και διάλογος σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.
  • Ανάπτυξη δομών και μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή του Εσωτερικού Κανονισμού του Ιδρύματος με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των Ακαδημαϊκών Μονάδων. Ανάπτυξη, όπου δεν υπάρχουν, και εφαρμογή εσωτερικών κανονισμών στις Σχολές και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου.
  • Υλοποίηση του Οργανισμού του Ιδρύματος με πρωτεύοντες στόχους την ίδρυση της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών και της Σχολής Διά Βίου Εκπαίδευσης. Διαβούλευση και πιθανή αναμόρφωση του Οργανισμού για την ανάπτυξη νέων Σχολών και Τμημάτων.
  • Ενίσχυση και εδραίωση της Πολυτεχνικής Σχολής, για να καθιερωθεί ως Κέντρο Αριστείας σε Ενεργειακά θέματα.
  • Ενίσχυση και εδραίωση της Παιδαγωγικής Σχολής με κριτήρια τις σύγχρονες απαιτήσεις στην εκπαίδευση νέων και ενηλίκων με βάση τόσο τις εθνικές όσο και τις ευρωπαϊκές επιστημονικές προδιαγραφές. 
  • Ενίσχυση και εδραίωση της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την Πολυτεχνική Σχολή για κοινές δράσεις. Ανάδειξη του ρόλου της Σχολής ως φορέα τέχνης και πολιτισμού, που δίνει χρώμα στην τοπική ζωή και ανοίγει διόδους επικοινωνίας με τους γειτονικούς λαούς.
  • Βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου με τυποποίηση διαδικασιών και μεγαλύτερη αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Απλοποίηση διαδικασιών όπου είναι εφικτό.
  • Υλοποίηση προτάσεων που προέκυψαν από την εξωτερική αξιολόγηση. Πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών. Ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της ΜΟΔΙΠ. Συνεχής βελτίωση και παρακολούθηση της εφαρμογής των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας με στόχο τη βελτίωση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων Διά Βίου Εκπαίδευσης και Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη αξιοποίηση εναλλακτικών μεθόδων εκπαίδευσης, συνεργασιών και ανάπτυξη ξενόγλωσσων Προγραμμάτων.
  • Μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών και των ερευνητικών μονάδων του Ιδρύματος με στόχο την εύρεση επιστημονικών περιοχών για ανάληψη κοινών δράσεων και δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη.
  • Βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας και βελτίωση των παροχών συμβουλευτικής σε ακαδημαϊκά και προσωπικά θέματα. Ενίσχυση του θεσμού των ανταποδοτικών υποτροφιών και επέκτασή του για την υποστήριξη υποψηφίων διδακτόρων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης Νομικής και Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Ενίσχυση και ενθάρρυνση της έρευνας. Ενίσχυση της προσπάθειας δημοσίευσης ερευνητικών εργασιών. Ανάπτυξη Κέντρων Αριστείας. Διεύρυνση της ερευνητικής βάσης του Ιδρύματος μέσω υποτροφιών σε υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΕΑΠ, Horizon 2020 κλπ).
  • Ενίσχυση δράσεων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας μέσω συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις. Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων.
  • Ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών στην Κοζάνη και στη Φλώρινα μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία τεράστια και απαιτητική προσπάθεια.
  • Ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών με τοπικούς επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς. Περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με τη βιομηχανία και άλλους παραγωγικούς φορείς. Περαιτέρω διεύρυνση του θεσμού των Επωνύμων Εδρών.
  • Εξωστρέφεια. Συνεργασίες με Ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. Καλύτερη προβολή του Ιδρύματος. Εντατικότερη παρουσία στο τοπικό γίγνεσθαι.
  • Βελτίωση της ελκυστικότητας του Πανεπιστημίου σε νέους ερευνητές και φοιτητές.
  • Συνεχείς προσπάθειες για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και της στελέχωσης του Πανεπιστημίου, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης από τοπικούς πόρους για προγράμματα ΔΒΕ και ΠΜΣ, εξοπλισμό, βελτίωση υποδομών, οικονομική ενίσχυση φοιτητών και προσέλκυση επιστημόνων στην περιοχή κλπ.
  • Ανάπτυξη διαδικασιών για την καλύτερη διασύνδεση με αποφοίτους του Ιδρύματος.